A partir de la biografia d’un personatge visionari, el muntatge guanyador del premi Adrià Gual 2016, investiga el concepte d’utopia com a motor de canvi social.

Com serà el futur? Ens espera, com apunten alguns, un sistema postcapitalista basat en la col•laboració? Es faran realitat les idees de Thomas More, el pare de la literatura utòpica, i entrarem en una societat igualitària i més feliç en què la propietat privada ja no sigui la base de tot? S’ho pregunta un espectacle que combina el teatre i les intervencions documentals per parlar-nos sobre el concepte d’utopia.

Cinc actors conduiran els espectadors a través d’un collage conceptual i vivencial que posarà damunt la taula diferents idees i experiències relacionades d’alguna manera amb el concepte d’utopia. Alhora, el protagonista d’aquest espectacle prendrà la paraula per explicar-nos la seva història: Àlex Moreu és un actor que quinze anys enrere ho va deixar tot per anar a viure al Pirineu com a part d’una comunitat que assaja una nova forma d’organització social. Els integrants del grup, malgrat les esperances que van dipositar en el projecte, han arribat a un punt mort i se senten incapaços de seguir avançant. El projecte servirà per plantejar, combinant el format de conferència teatralitzada amb el documental realitzat en viu, quin paper té la utopia en el nostre món i per explorar les ambigüitats i contradiccions que s’amaguen rere aquesta paraula. Com haurien de ser les societats del futur? Potser com la que va pensar el creador d’Utopia, aquella illa imaginada per Thomas More a principis del segle xvi on la propietat era comuna i la possessió dels béns no era la base de tot? En qualsevol cas, More va ser el pare de la literatura utòpica, creador per excel·lència d’un món alternatiu. Per tal de presentar-lo al lector, en la seva obra utilitzava una estructura metanarrativa: simulava un diàleg amb el protagonista —un explorador anomenat Rafael Hithloday que hauria conegut aquella suposada comunitat imaginària— i el narrador. Aquesta mateixa estructura metanarrativa, que superposa capes de realitat amb estètiques diverses, l’apliquen els integrants de la Companyia Ignífuga en un muntatge on és tan important el missatge com la manera com se’ns fa arribar.

Utopia, és el muntatge guanyador del premi Adrià Gual 2016 de l’Institut del Teatre, dedicat a donar suport i visibilitat als valors emergents de l’escena. L’ha creat la Companyia Ignífuga, els membres de la qual defensen que el teatre de text ja no pot competir amb altres disciplines a l’hora de construir una acció transparent. D’aquí que vagin més enllà de la narrativitat per carregar-se d’una visió crítica i política del món que els envolta. Ja ho van fer amb espectacles com Kohlhaas, una discussió festiva sobre la idea de revolució, que es va veure al Grec 2016 Festival de Barcelona i que, com tots els seus espectacles, ofereix al públic una vivència no només intel•lectual, sinó també emocional.

Un espectacle de la Companyia Ignífuga

Direcció:
Pau Masaló

Dramatúrgia:
Pau Masaló, Ferran Dordal

Interpretació / creació:
Cristina Arenas, Eduard Autonell, Melcior Casals, Marina Congost, Àlex Moreu, Júlia Rodón

Escenografia i vestuari:
Joana Martí

Disseny d’il·luminació:
Guillem Gelabert

Producció:
Eduard Autonell

Una coproducció de: Grec 2017 Festival de Barcelona
Amb la col·laboració de: Fabra i Coats – Fàbrica de Creació
Premi Adrià Gual 2016 de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona

Utopia es va estrenar al Festival Grec de Barcelona el 18 de juliol de 2017 a la Sala Hiroshima